Balans tussen privé en werk is onzin!

Alsof werk iets is dat een eigen leven leidt en buiten de rest staat. Buiten familie, vrienden, hobby’s, sport, gezondheid, tijd voor jezelf enzovoort. Alles waar je je mee bezig houdt, maakt deel uit van je leven inclusief werk en de rest. Het is een vergissing om het naast elkaar te plaatsen.

Vijf uitgangspunten om wél de juiste balans in jouw leven te ervaren

1. Kijk naar belangen, extern & intern

De kunst is dat jij de baas blijft over je leven met al die bezigheden. Dat niet één van die aspecten de dienst uitmaakt en je onder druk komt te staan van tegengestelde belangen. Overzicht houden, niet alleen op de omstandigheden, ontwikkelingen, obstakels, strategieën enzovoort, ook over jezelf. Innerlijk is er een ultieme waarnemer die zicht heeft op en weet heeft van je gedachten, gevoelens en handelingen. Toch kun je jezelf regelmatig tegenwerken door toch een keuze te maken tegen je gevoel in. In jezelf kun je serieuze conflicten hebben over prioriteiten.

Bijvoorbeeld, je krijgt een last minute uitnodiging om ergens aanwezig te zijn, belangrijke mensen in jouw zakelijke netwerk en je denkt “daar moet ik wel bij zijn” en misschien wil je het diep van binnen niet persé maar je vindt dat je daar niet kunt wegblijven.

Hoe beter je weet door welke waarden jouw beslissingen gestuurd worden, fundamentele waarden als uitgangspunten voor je leven, hoe zekerder je je voelt. Wanneer die persoonlijke waarden kloppen onder alle keuzes waar je voor komt te staan, dan voel je balans. En dan kun je congruent met jouw intrinsieke waarden beslissen of wel of niet ingaat op een last minute uitnodiging. Balans is een gevoel van welbevinden en geen geplande verdeling van tijd over alle aspecten van je leven. Natuurlijk plan je jouw agenda. De vraag hier is, welke belangen bepalen de agenda van jouw leven. Nu zou je kunnen zeggen: “Mijn werk is mijn leven”, en als daar geen weerstand op komt vanuit de ‘rest’, prima.

2. Let op weerstand

Weerstand is er op twee manieren, van binnenuit en van buitenaf. De lastigste is die binnenin. Die snap je het minst, daar heb je de minste grip op. Van Buitenaf kan ook behoorlijk lastig zijn. Dat anderen iets van je verlangen of willen hebben, zien of horen.

Hoe gemakkelijk loop je niet tegen weerstanden in je omgeving aan als de belangen verschillen. Op je werk net zo goed als daarbuiten. Heel frustrerend en dan moet je toch terug naar je innerlijke tekentafel om met een andere aanpak te komen waarbij de uitkomst positief is. Dat geldt ook voor jezelf.

Bijvoorbeeld, je hebt voor de zoveelste keer een bepaalde situatie waar je je niet helemaal bij op je gemak voelt en het lukt je niet om jezelf op de gewenste manier te profileren. Innerlijk voel je een weerstand die je misschien ook niet goed begrijpt. “Waarom heb ik dat steeds?”

Tegen jezelf aanlopen betekent dan dat jijzelf de beperking bent.

Een topfunctie is gewoon een hele grote verantwoordelijkheid en daarin kun je jezelf ongelofelijk tegenkomen. Ook prive. En als je het echt goed wil doen, dan moet je jezelf niet zo belangrijk maken. Uiteindelijk is iedere functie een rol met de benodigde capaciteiten en kwaliteiten die je al hebt, anders zou je daar niet zitten. Maar die capaciteiten kunnen emotioneel gezien gefrustreerd worden door onzekerheid, met het risico dat je een ‘control freak’ wordt. Misschien de verkeerde dingen zegt, tegen collega’s, werknemers of thuis tegen je vrouw en kinderen of dat je jouw gezondheid ondermijnt.

3. Bewaak grenzen

Hoe bewaak je jouw emotioneel mentale grenzen?

Door te beseffen dat grenzen doorlaatbaar zijn en dat het niet gaat om een muur op te trekken of alles toe te laten. Die doorlaatbaarheid, gekoppeld aan jouw normen & waardensysteem, bepaalt wie of wat je wel of niet binnenlaat.

Jaren geleden gebruikte je binnen de EU een paspoort om binnen de grenzen van een ander land te komen en om anderen binnen te laten. In communicatie is dat paspoort ons waardensysteem. Grenzen in de wisselwerking met je omgeving wordt een diffuus gebied wanneer je niet precies weet welke waarden jij hanteert en ook niet weet welke waarden een ander hanteert voordat de luiken dichtgaan. Eén van die grenzen is dat jouw werk een waarde heeft gekregen die voorbij gaat aan je persoonlijke leven. Dan ga je over je eigen grenzen heen.

4. Overstijg jouw rollen

Kun je jezelf zien in een groter geheel waarin je verschillende rollen hebt die allemaal bij elkaar opgeteld jouw leven zijn? Dan zie je ook dat je niet bent wat je hebt, wat je doet of wat je kunt. Dat betekent ook dat je niet je rol bent, dat jouw persoonlijkheid niet wordt opgehangen aan je rol. Dat maakt je kwetsbaar en stuurt gemakkelijk verkeerde keuze aan omdat je het teveel ervaart als jouw identiteit. Dan sta je daar niet boven. Je bent één geworden met je rol. Misschien zelfs zo sterk dat jouw zakelijk doen en laten meegaat in de rest van je leven.

5. Doe aan zelfreflectie

Balans heeft dus alles te maken met jezelf te ervaren als overstijgend aan al je rollen en weten wat jouw persoonlijke waarden zijn die alle gebieden van je leven dienen. Afstand nemen van jezelf. Leren luisteren naar jouw innerlijke stem die precies weet wat goed voor je is. Het onderscheid leren maken tussen die innerlijke stem en de ‘ego’ gestuurde gedachten en impulsen die vaak op angst voor verlies gebaseerd zijn. Die innerlijk stem komt van een gebied dat niet bang is om te falen of om nee te zeggen. Het is de stem die weet wel wat juist is en waar. Daar gaat het om en geeft innerlijke rust en balans.

ACTIEF EN ONDER PROFESSIONELE BEGELEIDING WERKEN AAN DE JUISTE BALANS IN JOUW LEVEN?

Dan is het CEO Retreat zeker wat voor jou! Je verblijft samen met andere directeuren/managers/ondernemers een week op een prachtig landgoed in Sicilië. Gedurende de week krijg je individuele coaching, groepssessies & trainingen. Je komt tot rust door tijd voor ontspanning, meditatie en synchronisatie van de hersenhelften. Een privé kok bereid 3 maal daags verse maaltijden. Ideaal als jouw focus ligt op:

  • Het vinden van de juiste balans in jouw leven
  • Inzicht willen hebben in bepaald gedrag
  • Het scherp krijgen wat jouw fundamentele waarden zijn
  • Een vervullende richting in je leven te ervaren

Meer Informatie Over Het CEO Retreat

Categorie:

Adriana Adriaanse

NLP Master Trainer & Transpersoonlijk Coach counselor. Kom in contact met Adriana door te mailen naar aa@adriana-adriaanse.nl.

Laat een reactie achter